Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cirkus není až tak veselé místo

15. 4. 2011

Cirkus není až tak veselé místo

 
Cirkus není až tak veselé místo

Temnou stránku cirkusů v podobě klecí, řetězů, bití a týrání hladem znají jen ti, kteří o ní nemohou promluvit. Zvířata.

Cirkusy se zvířaty mají v Čechách dlouholetou tradici a v minulosti představovaly hlavně pro mladší publikum velkou atrakci a možnost vidět na vlastní oči exotická zvířata. V dnešní době už jsou ale cirkusy přežitkem. Je jich hodně, a tudíž je pro ně čím dál obtížnější se uživit. Aby k sobě nalákaly diváky, musí vymyslet co nejvelkolepější show. Za ohromující zábavou se ale ve skutečnosti skrývá fakt, že všechna cirkusová zvířata jsou nedobrovolní a hlavně týraní zajatci.

Trénink elektrickým obuškem
Zvířata v cirkusech jsou k estrádním výstupům nucena velmi brutálními metodami. Zkus po dobrém přimět medvěda, aby za pamlsek jezdil po manéži na motorce nebo dělal stojky a tančil. Ačkoli majitelé cirkusů a cvičitelé popírají používání jakýchkoli surových donucovacích metod, zvířata musí projít několikaměsíční tvrdou drezurou, při které mnohdy teče krev a vystresované zvíře z pudového strachu o přežití udělá téměř cokoli. Za výbavu cirkusových cvičitelů by se nemusela stydět kdejaká středověká mučírna. K výuce zvířat používají biče, bodce, elektrické obušky, obojky s hřeby dovnitř nebo oheň. Bití a trápení hladem nebo žízní je pak zcela běžnou donucovací metodou. Časté je i ovládání zvířat pomocí drog a utlumujících sedativ. Zvířata jsou pak malátnější a snáze manipulovatelná. Šelmám jsou vytrhávány zuby kvůli většímu bezpečí krotitelů.

Demonstrace lidské převahy
Všechen ten veselý a barevný cirkusový lesk předváděný divákům má ale ještě mnohem temnější pozadí. Cirkusová zvířata prožijí celý svůj život na velmi malém prostoru, který v nich jen prohlubuje stres a strach z mučení. Jejich týrání má zcela konkrétní podobu: tygři jsou zvířata, která mají přirozený strach z ohně. V cirkusech jsou ale nuceni proskakovat hořícími obručemi. Taneční kousky medvědů jsou zase výsledkem bezcitného přikládání rozpálených destiček na jejich chodidla. Slony krotitelé nutí dělat stojky na kulatých podstavcích, aby jim strach z pádu bránil hnout se z místa. K akrobatickým kouskům jsou nuceni nejen bičem, ale i tzv. sloním hákem, který krotitelé zabodávají do citlivé sloní kůže. Je zcela běžné, že má krotitel na tělech zvířat označeny citlivé zóny, do kterých je pak zvíře kopáno, bito nebo bodáno. Krotitel neustále zvířeti demonstruje svoji fyzickou a psychickou převahu a způsobuje mu tak neskutečný stres. Deprimovaná zvířata, která neznají nic jiného než klec a drezuru, pak trpí duševními poruchami. Hlavně u slonů a medvědů lze pozorovat mentální postižení, které se projevuje buďto naprostou apatií vůči okolí, nebo naopak neustálým přešlapováním a kýváním hlavou či náhlou agresivitou, která může být nebezpečná i pro diváky.

Zadupané instinkty
Tím, že zvířata tráví celý svůj život v těsných klecích, jsou omezeny jejich instinktivní potřeby jako běhání, hrabání, šplhání a podobně. Například tygr ve volné přírodě ujde za svůj život dva tisíce kilometrů. V cirkuse má ale k dispozici pouze klec o velikosti maximálně deseti metrů čtverečních. Někdy je dokonce na tak malém prostoru zvířat víc. Během jedné sezóny objede cirkus desítky měst. Ačkoli jde o vzdálenosti stovek kilometrů, zvířata jsou samozřejmě převážena v těsných klecích. A protože by napájení a krmení všech zvířat během cesty stálo spoustu času, jsou zvířata během transportu napájena zřídka, což jen stupňuje jejich stres a vyčerpání.

zdroj : http://www.jenproholky.cz/o-cem-se-mluvi/hot-reportaz/2188-cirkus-neni-az-tak-vesele-misto?page=0,1

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

CIRKUSY BYLY, JSOU A BUDOU, samozřejmě se zvířaty, jinak to nejde!!!

(BELLMONDO, 23. 2. 2012 20:51)

Opravdu už mě rozčilujou takové bezcenné weby, kde jsou všude stejné odstavce okopírované od druhých. Na víc se nezmůžete co? Proč nepíšete vlastními slovy, že by omezenost, línost. To, co tady píšete, jsou nesmysly a šíříte je klidně dál, hnus!!! Byli jste někdy vůbec v cirkuse, asi ne, protože nemáte svůj názor. Nemůžete házet všechny cirkusy dohromady, to nejde. V ČR mají cirkusy se zvířaty obrovskou tradici a kořeny a je třeba tohle zachovávat a udržet to. Je lehké něco zlikvidovat ale kumšt to je udržet! Víte, co to je vůbec vychovat zvíře, od mala, když ho máma odvrhne. Krmit to na flašku, starat se o něj apod. Asi ne! Zvířata v cirkusech mají veškerou péči! Jsou brány ze zajetí, nebo se u cirkusu přímo narodí, cirkusy mají dnes své úspěšné odchovy a to je co říct, třeba takový pan Jaromír Joo, ten odchoval více než 9 mláďat tygra sibiřského, kteří se u něj narodili a podmínky pro zvířata má podle norem EU. To nemá žádná ZOO. Skoro každý cirkus má svůj odchov - velbloudi, lamy, opice atd. Cirkus není rozhodně žádný přežitek, jde vidět, že jste totálně mimo, amatéři v tomhle! Evropský parlament určil cirkus se zvířaty za kulturní bohatství. U nás v ČR okolo 40 cirkusů, v Německu přes 300, Francie, Itálie 600 atd. Cirkusy jsou všude i ve Skandinávii, kde panuje chlad, zima. Takhle bych mohl pokračovat do rána. V ČR neexistuje jediný důkaz - video apod., který by potvrzoval nějaké špatné zacházení, týrání atd.
Musí se rozlišovat a ne brát infa z ciziny a předkládat, že je to tak všude, kde jste? Vy máte jediné štěstí, že nepíšete konkrétní názvy podniků, protože tohle by už bylo žalovatelné, jako špinění dobrého jména!!! Ale i to, že dáváte videa z Ameriky a napíšete, že je to všude, neexistuje. V cirkuse zvířata žijí, v přírodě by třeba neobstály, je o ně postaráno po všech stránkách. Důležitá věc: Já, jako drezér budu v manéži předvádět, jak VY píšete umučené zvíře, hladové, žíznivé se šrámama apod., které je apatické??? To nemyslíte vážně, tohle si vzít na triko? A co diváci, ti by to poznali okamžitě, to by dopadlo. Je logické, že cirkus se bude starat o zvíře dobře po všech stránkách, protože ho živí, to by jsme byli sami proti sobě nemyslíte? Jsou daleko horší záležitosti, než cirkusy. Jatka - transporty 100vky kilometrů, zvířata ví, že jedou na smrt. Ještě chci dodat, že přemístění cirkusu z města na další štaci je max. 20 km.!!!
Další věc je kosmetický průmysl, tam zvířata trpí, v Číně, jak medvědi jsou nacpáni v klecích, kde se ani nepohnou!!! Kvůli žluče??? Velryby, tuleni, vybíjení, to je na zamyšlení a ne cirkusy, ty jsou ve srovnání s těmito záležitostmi SVATÉ!!! Podporujte svými návštěvami cirkusy!!! CIRKUS MÁ VÝCHOVNÝ CHARAKTER!!! Kde můžou děti přijít do styku tak blízko se zvířaty, můžou si je pohladit, povozit se na nich, vyfotit. Jestli to tak půjde dál, tak některé druhy zvířat budou lidi znát pouze z obrázků. AŤ ŽIJOU CIRKUSY SE ZVÍŘATY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!