Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokusy na primátech

Vědecký pokrok či týrání ?

Každoročně je jen v EU použito pro pokusné účely přibližně 10 000 primátů, nejčastěji makaků a kosmanů.Tito primáti jsou buď odchováni v chovných centrech nebo jsou odchyceni ve volné přírodě či odchováni v zemích jihovýchodní Asie a pak přepravováni do laboratoří po celém světě. Odchyt a držení v klecích pro primáty znamená stres, zranění a strach. Letecká přeprava tyto problémy jen zhoršuje a přispívá k dalšímu utrpení a k vyšší úmrtnosti zvířat. Celkový čas, který primáti stráví v přepravních podmínkách, může být až několik desítek hodin

testy toxicity

Cílem těchto testů je zjištění, zda je podávaná látka (např. chemikálie či lék) nebezpečná pro člověka. Substance jsou primátům násilně vstřikovány do žaludku, jsou nuceni je inhalovat nebo jim jsou podávány injekčně.
Převážnou většinu (80%) těchto toxikologických testů tvoří předklinické testování bezpečnosti farmaceutických výrobků.

 

 

My, lidé, patříme také mezi primáty, což znamená, že máme společných mnoho vlastností. Jako inteligentní a vysoce vyvinutí tvorové máme schopnost prožívat stres, strach a psychicky strádat. Izolace v laboratořích a chovných centrech nemůže primátům nikdy poskytnout vyhovující prostředí a uspokojit jejich komplexní sociální a další životní potřeby, obzvlášť, když jsou podrobováni procedurám, které jim způsobují fyzické i psychické utrpení. Na konci svého života, který prožijí v laboratoři jako „pokusné objekty“, jsou utraceni, některé orgány rozpitvány a mrtvá těla jednoduše vyhozena.

animalexp_v.jpg

 

Sami si utvořte svůj názor. Někteří zastávají názor ten, že jde pouze o vědecký výzkum, že je to nutné, kvůli novým lékům.Avšak z toho článku jste poznali jak krutá věda může být. Myslím, že by se dali najít jiné alternativy, než právě toto kruté zacházení s primáty. Osobně s tímto nesouhlasím.

více na www.svobodazvirat.cz

urývek zdroj : http://www.pokusynazviratech.cz/projekty/nejblizsi-pribuzni/pokusy-na-primatech.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář